02 mei 2018

Georganiseerd vliegen

Emberger Alm

Het was maar twee-en-een-half uur rijden van Meduno naar Greifenburg dus we besloten daar nog een tussenstop te maken voor een laatste vluchtje. Er bleek een parapentewedstrijdje aan de gang waardoor ik tot twaalf uur moest wachten om met m'n Fun een glijvluchtje te maken. Nou kon ik het toch niet laten om even in te draaien toen m'n thermal snooper begon te zingen en daardoor had ik ruim de gelegenheid om de parapenters te bekijken. Wat vlogen ze slecht! Zelden zulk gepruts gezien en dat in een 'wedstrijd'.
Beneden trof ik Ed en Jacqueline, bijna m'n oudste vliegvriendjes, en parapenters. Ze legden uit dat niet alleen de schermen veel beter, veiliger, makkelijker geworden zijn maar ook de harnassen. En de navette is vervangen door twee enorme stadsbussen met een heuse bushalte bij de camping; het terras van de uitspanning op de start is met glas tegen de wind beschermd; tientallen 'vliegscholen' bieden cursussen en begeleiding en transport en de instructeurs vertellen hoe en wanneer je moet starten en ze zijn voortdurend bezig om schermen uit te leggen en lijnen uit de knoop te halen. Moderne parapentisten zijn geen piloten meer maar consumenten. Zoals we vroeger moesten afzien, en zoals wij nog steeds lopen te steunen en kreunen onder onze belachelijk zware spullen, dat hoeft voor niemand. Maar het selecteert wel de gemotiveerde, serieuze piloten die er veel voor over hebben om te vliegen en die er tijd en moeite in steken om het goed te leren. Kan je ook nog op verschillende manieren moeite doen - net als Ed heb ik ook geen zin om urenlang m'n termiekvaardigheden te analyseren met Seeyou of om te oefenen met Condor. Maar je kan ook sporten om zo fit mogelijk te zijn, gezond eten, veel vluchtjes maken ook al ziet de lucht er niet perfect uit, chauffeurs regelen of vluchten plannen zodat je overland durft te gaan, je kan boeken lezen over meteo of vliegtechniek of clinics volgen. Naar een Spring Meet terwijl je bij voorbaat weet dat je nauwelijks zal kunnen vliegen, en dan maar met een enkeldoekertje startjes maken.
Het gezeik van ons over parapenters is flauw, en wij genieten ook van een schone plee en een warme douche. Maar toch knaagt het gevoel dat vroeguh alles beteh was, omdat niet elke verwende appende en zappende snotneus de lucht in kon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten