14 augustus 2024

Betere landingen


Opnieuw stond er harde wind en opnieuw liet ik m’n vleugel op de auto liggen. Met Kirsty besprak ik hoe je je eerste voorzichtige overlandvluchtjes kan maken: met het hart in de keel omdat je niet weet of je het landingsterrein wel zal halen. En toen ik na het uitdelen van de trackers beneden ging kijken of Atilla er nog was, zag ik dat het op de feignant (de luilakkenstart, omdat je daar niet zo ver hoeft te sjouwen) iets minder hard stond te blazen. Bovendien bouwden Katja, Sofia en Sasha op. Dus ik haalde de Fun alsnog van de auto, vroeg Gerolf om hulp bij het draaien (nou nee, hij houdt er niet van om te helpen) en startte direct na Sasha in de alweer toenemende en westelijke wind. Het ging makkelijk omhoog maar ook een beetje ruig hier en daar, en dan voel ik me op zo’n enkeldoekertje toch wat kwetsbaarder. Op 1800 meter hield ik het voor gezien en ik begon richting camping te steken. Nou ja, steken, de penetratie leek zo ongeveer nul. Precies het hartkloppingenverhaal dat ik net met Kirsty had besproken. Rationeel weet ik dan heus wel dat ik honderden meters boven het veld aan zal komen, maar je ziet het niet gebeuren. In plaats daarvan zie je huizen, hoogspanningsmasten, bomen, onlandbare akkertjes. Ik ontspande pas weer toen ik inderdaad tweehonderd meter bovenwinds boven het landingsterrein hing en zag dat de windzak keurig de langst mogelijke baan aanwees. M’n landing was heel goed en ook al is het simpel met een enkeldoeker en mooie wind en een groot veld voor mij alleen, ik begin toch een beetje m’n zelfvertrouwen terug te winnen.

Maar niet m’n kracht, helaas. Thierry blaatte weer wat over push ups en yoghurt en ik word er superboos van. Hij heeft geen idee, hoe frustrerend het is om alles goed te doen en toch slap te worden. Genetisch, leeftijd, overgang. Elk jaar maanden uit de running vanwege blessures. Elke ochtend rugoefeningen zodat ik geen tijd meer heb voor m’n pushups, die bovendien niet mogen van de fysiotherapeut. Francoise is met haar 64 nog ijzersterk maar dat wil niet zeggen dat het voor alle vrouwen mogelijk is.

Overigens had Francoise de taak gevlogen met twee latten minder, ze had er weinig van gemerkt zei ze. Ze is niet alleen sterk maar ook ontzettend stoer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten